De Kampen 6
7943 HE Meppel
Telefoon: 0522-261061 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor het maken van afspraken zijn wij telefonisch bereikbaar:
maandag t/m donderdag
van 8:00 tot 12:00 en
van 13:00 tot 16:30 uur.
Vrijdag
van 8:00 tot 12:00 uur.

iso logo groot

Brochures van het Ivoren Kruis

Aften

AftenAften zijn zweertjes in de mond, aan de binnenzijde van de lippen of wangen of onder de tong.

Beugel

BeugelWaarom krijg je een beugel? Je krijgt een beugel als je tanden naar voren staan. Of als je tanden en kiezen niet goed op elkaar passen.

Bleken

BlekenEen wit en stralend gebit. Wie wil dat niet? Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm.

Diabetes en mondgezondheid

20121023175139260 Diabetes-en-mondgezondheidHebt u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees.

Droge mond

droge-mond1Iedereen heeft tijdelijk wel eens last van een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken of bij stress. Maar je kunt er ook langdurig last van hebben.

Een gezond gebit tijdens de zwangerschap

Gezond gebit zwangerschTijdens je zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen en gaatjes. Over het algemeen kun je die met extra aandacht voor de verzorging van je gebit voor komen.

Een nieuw kunstgebit

nwkunstgebit1U heeft een nieuw kunstgebit. Dat is een grote verandering, want uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk.

Eerste tandje poetsen

eerstetandjepoetsenJe kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Begin direct met tanden poetsen zodra je het eerste puntje van het tandje ziet.

Elektrisch poetsen

elektrisch-poetsen2De elektrische tandenborstel maakt de juiste poets­ beweging voor u. Zo kunt u zich beter concentreren op de plaatsing van de borstelkop in de mond.

Facings

facings1U wilt mooie witte tanden? Of wilt u verlost worden van een spleetje tussen uw tanden? Of wilt u een af gebroken tand laten repareren?

Flossdraad

FlossdraadMet een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Met flossdraad kunt u de ruimte tussen uw tanden en kiezen goed schoonmaken.

Fluoride

Fluoride1Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën.

Gevoelige tandhalzen

Gevoelige tandhalzenPijn bij het eten of drinken van warme of koude producten? Of juist als u iets zuurs of zoets neemt? Waarschijnlijk zijn blootliggende tandhalzen het probleem.

Gewoon gaaf

gewoongaafWil jij ook een gaaf gebit voor je kind? En dat je kind met een gezonde mond opgroeit? De Gewoon Gaafmethode voor kinderen van 0-18 jaar bij je tandarts of mondhygiënist helpt daarbij.

Het melkgebit

melkgebitIn de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit.

Implantaten

implantatenEen implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht.

Je mond fris en gezond

jemondfrisengezondMet een gezonde mond kun je probleemloos eten en drinken. En een frisse mond ziet er natuurlijk mooi uit. Weet jij eigenlijk wat je moet doen om je mond gezond te houden?

Kaaskiezen

kaaskiezenKlaagt je zoon of dochter over gevoelige kiezen? Eet je kind slecht? Doet tandenpoetsen pijn? Misschien zijn er kaaskiezen in het spel.

Kronen en bruggen

IK Kronen en bruggenKronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame ver­vangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk.

Mondpiercings

mondpiercingsLichaamversiering is van alle tijden. Vroeger versierde iemand zijn lichaam om zich te kunnen onderscheiden of te kunnen aantonen bij een bepaalde groep te horen.

Mondspoelmiddelen

mondspoelmiddelenUw tandarts of mondhygiënist heeft u geadviseerd een mondspoelmiddel te gaan gebruiken.

Ontstoken tandvlees

ontstokentandvleesMet een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstoken tandvlees (gingivitis en parodontitis) en u bevordert de genezing ervan.

Overkappingsprothese

overkappingsprotheseU krijgt een overkappingsprothese. Dat is een grote verandering, want uw nieuwe prothese speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken.

Plaat of frame prothese

frameofplaatprotEen plaat- of frameprothese, ook wel partiële prothese genoemd, is een vervanging van een of meer tanden of kiezen.

Ragers

IK RagersMet een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Met een rager kunt u de ruimte tussen uw tanden en kiezen goed schoon­ maken.

Roken en mondgezondheid

IK Roken en mondgezondheidWist u dat stoppen met roken kan bijdragen aan een gezonde mond? Natuurlijk weet u dat roken ongezond is. Minder bekend is de invloed van roken op de mondgezondheid.

Sealen

SealenSealen is het afdichten of verzegelen van groefjes en putjes in tanden en kiezen. De tandarts of mondhygiënist brengt een laagje kunststoflak of kunstharscement aan. Deze kan transparant of geelwit zijn.

Slechte adem

slechte-adem1Een frisse adem. Dat wil iedereen. Maar is uw adem ook fris?

Slijtage van het gebit

slijtage-van-het-gebitTandglazuur is hard en slijt langzaam. Toch slijt uw gebit in de loop van de jaren. Bijvoorbeeld door het verkeerd gebruik van een tandenborstel of door tandenknarsen.

Tandenpoetsen

TandenpoetsenEen goede mondhygiëne is belangrijk voor gezond tandvlees en een schoon gebit. Poets daarom twee keer per dag twee minuten uw tanden met fluoridetandpasta.

Tandenpoetsen met kinderen

tandenpoetsenmetkinderenMeestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar ze poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig!

Tandenstokers

tandenstokersMet een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Met tandenstokers kunt u de ruimte tussen uw tanden en kiezen goed schoon­ maken.

Tanderosie

tanderosieTanderosie is slijtage van het tandglazuur door zuren uit eten en drinken of uit de maag. De laatste jaren worden vaker en meer fris- en sportdranken gedronken. Dat heeft tanderosie tot gevolg.

Tandletsel

tandletselAls een tand afbreekt, los staat of uit de mond is, is er sprake van tandletsel. Ga direct met de beschadigde (complete) tand of het stukje van de tand naar de tandarts.

Van eigen gebit naar kunstgebit

IK Van eigen gebit naar kunstgebitU krijgt een kunstgebit. Dat is een grote verandering, want uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk.

Verkleurde tanden

Verkleurde tandenDe kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De een heeft van nature witte tanden. Bij de ander zijn ze iets geler. Tanden hebben sowieso niet allemaal dezelfde kleur.

Voorkom tanderosie bij uw kind

voorkomtanderosiebijuwkindAlle ouders weten wel dat je van snoepen gaatjes krijgt. Er zit namelijk veel suiker in. Veel minder ouders weten dat in veel zoete producten ook zuren zijn verwerkt en die veroorzaken tanderosie.

Wortelkanaalbehandeling

WortelkanaalbehandelingTanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als dit weefsel ontstoken is, of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.